Zamolčani prezentizem

Zakaj nikogar ne zanima zdravstveni prezentizem?

Zdravstveni absentizem postaja vse večji izziv naših delodajalcev. Hkrati pa vse večja težnja po zmanjšanju bolniškega staleža. Pogosto zaznavam, da so ukrepi omejevanja bolniškega staleža pri delodajalcih kratkoročni in zgolj obliž na preveliko rano.

Prezentizem

Če vam je uspelo zmanjšati delež bolniškega staleža v primerjavi s predhodnim obdobjem, to še ne pomeni, da uspešno obvladujete zdravstveni absentizem. Namreč vse več raziskav nakazuje, da s hitrimi in ne povsem korektnimi ukrepi obvladovanja bolniškega staleža, pogosto povečujemo tveganje zdravstvenega prezentizema v podjetju. To pomeni, da vzpodbujamo zaposlene, da prihajajo na delo bolani ali ne povsem okrevani po poškodbi.

Žal se večina delodajalcev ne zaveda dolgoročnih posledic prezentizma, ki v okviru začaranega kroga vodi nazaj v povečanje absentizma.

Kaj ugotavlja stroka?

Namreč sodelavci, ki kljub bolezni (za katere bi bili upravičeni do bolniškega staleža) prihajajo  na delo, zbolevajo nato vse pogosteje, dalj časa potrebujejo za ozdravitev, pogosto jih taki način vodi tudi do izgorelosti.

Kaj pa ima podjetje od tega?

Bolan sodelavec je neproduktiven, nezbran, pogosto miselno odsoten, pogosteje dela napake. Ste se kdaj vprašali o izgubljenih koledarskih dneh zaradi prezentizma? Ste sploh poskušali zaznati ali je v vaši organizaciji prezentizem prisoten.

Zavedati se moramo, da je obvladovanje prezentizma eden izmed ključnih dolgoročnih pristopov obvladovanja bolniškega staleža. Želite preveriti pogostost pojava prezentizma v vaši organizacijo? Nadgradite vprašalnik v okviru promocije zdravja tudi s tematiko prezentizma.


  • VABILO NA SPLETNI SEMINAR

    Spoznajte ključne novosti novele ZDR-1D s strani izjemne predavateljice Andreje Samec Koderman. Kotizacija 50,00 EUR + DDV. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.


  • Naravne nesreče-možnosti za delodajalce in delavce

    Ob nastopu teh izrednih razmer resnično upamo, da ste vsi dobro in na varnem. Svojo pomoč tokrat nudimo z zapisom institutov, ki se jih ob naravnih nesrečah lahko poslužite delodajalci ali delavci. Delodajalcem in delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, nudimo možnost brezplačnega 20 minutnega posveta. Kontakt. Če delavci doma odpravljajo posledice poplav…


  • Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

    S 1.5.2023 se je pričela uporabljati nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo. Ste med delodajalci, ki jih zavezuje? Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo je bila 21.4.2023 objavljena v Uradnem listu št. 46/2023, uporabljati pa se je pričela na praznik dela, 1.5.2023. Podpisnika kolektivne pogodbe sta Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije –…