Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

S 1.5.2023 se je pričela uporabljati nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo.
Ste med delodajalci, ki jih zavezuje?

Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo je bila 21.4.2023 objavljena v Uradnem listu št. 46/2023, uporabljati pa se je pričela na praznik dela, 1.5.2023. Podpisnika kolektivne pogodbe sta Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije – GIZ (ZDOPS) in Sindikat obrti in podjetništva Slovenije.

Katere delodajalce zavezuje?

Kolektivna pogodba velja in zavezuje delodajalce, ki so člani pogodbene stranke in ki kot glavno dejavnost opravljajo obrtno dejavnost po Uredbi o obrtnih dejavnostih in Listi dejavnosti, ki se po Obrtnem zakonu običajno opravljajo na obrtni način (4. člen KPOP). Kolektivna pogodba nima razširjene veljavnosti.

Navedeno pomeni, da KPOP trenutno velja in neposredno zavezuje le za delodajalce, ki:

  • so člani Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) in
  • kot glavno dejavnost opravljajo obrtno dejavnost.

Za ostale delodajalce (denimo samo člane OZS) kolektivna pogodba ni neposredno zavezujoča, lahko pa se uporabi kot primerljiva.

Če ste med delodajalci, ki jih kolektivna pogodba zavezuje, se je potrebno z vsebino in z obsegom pravic, ki jih priznava zaposlenim, seznaniti. Če kolektivna pogodba zaposlenim priznava več pravic, kot jih določa zakon, interni akti ali sklenjena pogodba o zaposlitvi, je potrebno upoštevati ureditev v kolektivni pogodbi.

Če se pri implementaciji nove kolektivne pogodbe v vašo prakso soočate z izzivi, vam Team Consulting pri tem lahko pomaga.


  • VABILO NA SPLETNI SEMINAR

    Spoznajte ključne novosti novele ZDR-1D s strani izjemne predavateljice Andreje Samec Koderman. Kotizacija 50,00 EUR + DDV. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.


  • Naravne nesreče-možnosti za delodajalce in delavce

    Ob nastopu teh izrednih razmer resnično upamo, da ste vsi dobro in na varnem. Svojo pomoč tokrat nudimo z zapisom institutov, ki se jih ob naravnih nesrečah lahko poslužite delodajalci ali delavci. Delodajalcem in delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, nudimo možnost brezplačnega 20 minutnega posveta. Kontakt. Če delavci doma odpravljajo posledice poplav…


  • Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

    S 1.5.2023 se je pričela uporabljati nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo. Ste med delodajalci, ki jih zavezuje? Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo je bila 21.4.2023 objavljena v Uradnem listu št. 46/2023, uporabljati pa se je pričela na praznik dela, 1.5.2023. Podpisnika kolektivne pogodbe sta Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije –…