Novosti na področju občasnega dela upokojencev in zaposlovanja 2023

Preskok v novo koledarsko leto je za nami. Kaj se je spremenilo z novim letom in kakšne priložnosti imajo delodajalci pri zaposlovanju?

Če pri svojem delu sodelujete z upokojenci ali pa razmišljate o zaposlitvi mladega kadra, berite naprej.

Pri začasnem in občasnem delu upokojencev spet po starem

S koncem leta 2022 je prenehal veljati interventni zakona za podporo trgu dela (ZIUPTD1), ki je omogočal večje število opravljenih ur upokojenca na letni in mesečni ravni. 

Tako je pri dopolnilnem delu upokojencev ponovno potrebno upoštevati zgornje in spodnje omejitve, kakor tudi individualne omejitve in omejitve, ki se nanašajo na firmo in so odvisne od števila zaposlenih, kot to določa Zakon o urejanju trga dela.

Posamezen upokojenec tako lahko zopet dela:

  • maksimalno 60 ur na mesec, oz. 3x na leto 90 ur ter
  • maksimalno 720 ur na leto.

Določena je minimalna urna postavka  6,17 € bruto in maksimalni letni zaslužek 9.237,96 €. (Trenutne številke veljajo še do konca februarja 2023 in se bodo po vsej verjetnosti dvignile v sorazmerju z dvigom minimalne plače.)

Delodajalci, ki z upokojenci sklepate pogodbe in občasnem in začasnem delu pa morate upoštevati tudi omejitve, ki so vezane na število zaposlenih pri vas.

Nove vzpodbude za zaposlovanje mladih

Zavod RS za zaposlovanje je 1.2.2023 objavil novo javno povabilo Hitrejši vstop mladih na trg dela, s katero zbira ponudbe za subvencionirano zaposlitev brezposelnih, mlajših od 26 let. 

Delodajalci za zaposlitev brezposelnih mladih do 25. leta starosti za nedoločen čas lahko pridobite mesečno subvencijo v višini 300€ do 490€.

Novemu zaposlenemu ste dolžni zagotoviti:

  • mentorstvo ter 
  • vsaj 30 ur izobraževanja ali usposabljanja pri zunanjem izvajalcu, ki je registriran za dejavnost izobraževanja.

Zaželeno je pridobivanje digitalnih kompetenc.

Namen povabila je predvsem spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju mladih za nedoločen čas, kar dolgoročno krepi njihovo odpornost na nihanja v gospodarstvu ob nastopu kriz. 

Delodajalec prejema subvencijo za zaposlitev 18 mesecev.

Oddaja ponudb je odprta od 1. 2. 2023 do porabe sredstev, najdlje do 30. 9. 2023.

ČE IMATE NA DELOVNO PRAVNEM PODROČJU IZZIVE, SMO ME TUKAJ, DA VAM Z VESELJEM POMAGAMO.

Pripravila:

Sanja Miljuš Herman, univ. dipl. prav.


  • VABILO NA SPLETNI SEMINAR

    Spoznajte ključne novosti novele ZDR-1D s strani izjemne predavateljice Andreje Samec Koderman. Kotizacija 50,00 EUR + DDV. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.


  • Naravne nesreče-možnosti za delodajalce in delavce

    Ob nastopu teh izrednih razmer resnično upamo, da ste vsi dobro in na varnem. Svojo pomoč tokrat nudimo z zapisom institutov, ki se jih ob naravnih nesrečah lahko poslužite delodajalci ali delavci. Delodajalcem in delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, nudimo možnost brezplačnega 20 minutnega posveta. Kontakt. Če delavci doma odpravljajo posledice poplav…


  • Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

    S 1.5.2023 se je pričela uporabljati nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo. Ste med delodajalci, ki jih zavezuje? Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo je bila 21.4.2023 objavljena v Uradnem listu št. 46/2023, uporabljati pa se je pričela na praznik dela, 1.5.2023. Podpisnika kolektivne pogodbe sta Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije –…